Fietsen in New York!

Is het mogelijk om te fietsen in New York?

Kort antwoord; Jazeker!
Een langer antwoord is, wat wil je precies gaan doen & zien op de fiets? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Ben je van plan om kris kras door de stad te fietsen, maar je hebt geen planning dan is een Citi bike wellicht de beste optie. Wil je een tour door Central Park, dan is het verstandig om een fiets voor een bepaalde tijd te huren.

Aanmelden voor Citi bike is super eenvoudig:

Download de Citi bike app uit de Apple App Store of Google Play Store. Maak een account aan, hiervoor moet je een geldig telefoonnummer opgeven. (Maar geen zorgen, voor het ontvangen van een SMS worden geen kosten in rekening gebracht). Verder heb je nog een mailadres nodig, moet je de geboortedatum opgeven (je moet namelijk 16 jaar en ouder zijn), ga je uiteraard akkoord met de algemene voorwaarden en geef je de betaalgegevens op.

In de app krijg je nu een handig overzicht van alle Citi bike punten en hoeveel fietsen er (nog) staan.

Je kunt nu eenvoudig een fiets pakken door de QR code te scanne, hievoor betaal je dan het eenmalige tarief en heb je 30 minuten de tijd! Een andere optie is een Day Pass aankopen. Hiervoor betaal je $19 en mag je 24u lang onbeperkt gebruikmaken van de Citi bikes. Enige “catch” is wel dat je 30 minuten per rit hebt. Maar je kunt in principe je fiets in het rek zetten en meteen een nieuwe meenemen.

Tip: Check van te voren of er meerdere Citi bike punten in de buurt van je bestemming zijn. Het kan nog wel eens voorkomen dat alle rekken al bezet zijn. Het binnen 30 minuten stallen van de fiets kan dan een uitdaging worden. Wijk in dat geval gewoon uit naar een stalling in de buurt!

New Yorkers vs. fietsers.

Ben je van plan om met je fiets alleen door Central Park te cruisen dan kom je nagenoeg niet in aanraking met het stadse verkeer, maar zodra je besluit om de grote stad te gaan verkennen is het oppassen geblazen.
Waar je als fietser in Nederland een soort van onaantastbare status geniet sta je in New York helemaal onderaan de verkeersladder. Op voorrang hoef je (bijna) niet te rekenen en pas op dat je niet rakelings voorbij autodeuren fietst, een New Yorker kijkt namelijk niet in eerst in de autospiegel voordat hij/hij het portier open zwiept.

Fietsen in New York is prima te doen, maar extra alertheid is wel op zijn plek. Gelukkig zijn wij Nederlanders wel wat gewend en vrij behendig in het verkeer. Daarnaast wordt New York steeds fiets-vriendelijker en zijn de meeste hoofdwegen inmiddels uitgerust met heuse fietspaden.

Citibike of een fiets voor een bepaalde tijd huren?

Citibike is een geweldig concept! Op verschillende punten in New York (waarvan veruit de meeste in Manhattan) staan Citibikes stations. Het principe is vrij eenvoudig. Je hebt keuze uit een 1- of 3 daagse Citibike pass.

Met een 1-daagse pass ($19) kun je voor 24 uur gebruikmaken van de Citibikes.

Het principe is vrij eenvoudig, Met je pasje unlock je een Citibike, deze kun je vervolgens voor 30 minuten gebruiken. Na 30 minuten moet de fiets weer in een station staan. Dit hoeft niet hetzelfde station te zijn. Vervolgens kun je de fiets in het station achterlaten zodat iemand anders deze kan gebruiken of je haalt de fiets weer uit het station. Je hebt dan weer 30 minuten de tijd om een ander station te bereiken. Ideaal om van punt A naar B te komen!
Enige nadeel is dat 30 minuten net iets aan de krappe kant is waardoor je bereik relatief klein is. Daarnaast kun je voor een situatie komen te staan dat het station waar jij je fiets weer wilt neerzetten vol is, waardoor je noodgedwongen op zoek moet naar een nieuwe afleverpunt. (Citibike hanteert een toeslag van $4 per 15 minuten als je de fiets te laat inlevert).
Met 30 minuten heb je net te weinig tijd om relaxt door Central Park te fietsen. Dus ben je dit van plan kun je beter een fiets voor een bepaalde tijd huren.

Voor bepaalde tijd huren

Wil je iets relaxter door het park fietsen en ook de mogelijkheid hebben om even te stoppen, dan is het verstandiger om een fiets voor een bepaalde tijd te huren. Een volledig rondje (de main loop) Central Park bedraagt 6.1 mijl, dat is bijna 10 kilometer. Verkijk je echter niet op de hoogteverschillen, die kunnen het nog een verraderlijke tocht maken!

Een fiets huur je hier al vanaf 8.98 euro (voor 2 uur).

Tip; op zondag is Central Park helemaal autovrij, je kunt dan ongestoord door het park fietsen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *