Hoe werkt de taxi in New York

Hoe werkt de taxi in New York

Wie aan New York denkt, denkt aan het wolkenkrabbers, de Brooklyn Bridge, het Empire State Building, het vrijheidsbeeld & gele taxi’s, beter bekend als de Yellow Cab!. En dat laatste is niet heel vreemd! In films en series die zich in New York afspelen zit meestal wel een ritje in een taxi verwerkt. En met ruim 13.000 yellow cabs ook wel heel bepalend voor het straatbeeld van New York!

Maar hoe werkt dat nou precies?

Precies zoals je het in de films ziet, gewoon je hand in de lucht en wachten tot er een stopt! That’s All!!!! Steek je op een druk punt je hand in de lucht dan heb je kans dat meerdere taxi’s meteen op de rem trappen! Naast het de hand in de lucht steken zijn er toch wel een aantal punten waar je rekening mee moet houden.

Bovenop het dak van de taxi staat een reclame-/lichtbak. In het midden van deze bak zie je het nummer van de taxi; bijvoorbeeld “5D66”.

Het nummer van deze taxi is “5D55

Dit nummer is ook meteen de indicatie of een taxi wel of niet beschikbaar is.
Het nummer is verlicht : de taxi is beschikbaar.
Het nummer is niet verlicht : de taxi is niet beschikbaar (bezet of buiten dienst).

(Tot 2011 hadden Taxis nog een speciale status om aan geven of ze of niet in dienst waren, maar dit is nu dus vereenvoudigt.)

Een veelvoorkomende fout is dat mensen (voornamelijk toeristen) op, of achter een druk punt gaan staan en daar proberen een taxi aan te houden. De meeste taxi’s zijn dan al bezet en rijden deze wachtende, steeds gefrustreerder wordende, mensen voorbij. Midden op Times Square is de kans dat je een taxi te pakken krijgt vrij klein. Maar loop je een blok verder (bijvoorbeeld Bryant Park) dan is het weer iets rustiger en heb je meer kans.

Wat zijn de kosten van een ritje met de taxi

Van maandag tot en met vrijdag geldt er tijdens de piekuren van 16.00 tot 20.00 uur een instaptarief van $3.50. Van 20.00 tot 6.00 uur is het instaptarief $3.00. Alle overige dagen & uren is er een instaptarief van $2.50.
Naast het instaptarief brengen ze $0.50 ct. per gereden 1/5e mijl (ongeveer 321 meter) of per 50 seconden dat de taxi stilstaat of langzamer rijd dan 12 mijl per uur in rekening. Daar bovenop verwacht de taxichauffeur een fooi van minimaal 10%-20% van het totale tarief.

de Yellow Cab vs. Lyft & Uber

Ondanks dat de kosten van de Yellow Cab hoger zijn dan de concurrerende diensten, blijft deze toch het nummer 1 vervoersmiddel van de werkende New Yorker. De afgelopen jaren hebben diensten Lyft & Uber wel enorm aan populariteit gewonnen. Nadeel van deze diensten is dat ze werken met beschikbaarheid en tijdens de piekuren wil de vraag het aanbod nog wel eens overstijgen, wat voor lange(re) wachttijden zorgt. Deze diensten hebben de taximarkt in New York wel enorm onder druk gezet met als gevolg dat de gemiddelde taxichauffeur toch wel een stuk vriendelijker is geworden.

Het voordeel van de ouderwetse Yellow Cab blijft toch dat je deze te pas en te onpas kunt aanhouden. Chauffeurs mogen je rit zolang je naar een bestemming binnen de 5 stadsdelen of Nassau County blijft niet weigeren. Ook een rit naar Newark Liberty International Airport, dat niet in 1 van de 5 stadsdelen ligt, mag niet worden geweigerd.

Reacties 2

  1. Zo leuk, om met de taxi te gaan in New York! Het voelt echt alsof je in een aflevering van Sex and the City zit. De gele taxi is echt zo typisch voor het stadsbeeld in NY. Goed om te weten wat de tarieven zijn op verschillende tijdstippen!

    1. Post
      Author

      Inderdaad een heerlijk gevoel om met een gele taxi door NY te zoeven. Ben je van plan om (snel) terug naar NY te gaan zodra het reizen naar de VS weer is toegestaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *