Hoe werkt de metro van New York

New York Subway; een wereld op zichzelf

Er is geen betere manier om snel van A naar B te reizen dan gebruik te maken van de metro van New York. Wanneer je het station voor het eerst betreedt is het vaak een grote uitdaging;  welke lijn moet je hebben, op de perrons is het meestal druk en staat de trein eenmaal voor je neus, dan heb je maar een paar seconden om in te stappen want voor je het weet is hij weer vertrokken!

Toch is het systeem, als je het eenmaal door hebt, ontzettend eenvoudig! Ter illustratie heb ik een uitsnede gemaakt van alle metrolijnen. In dit voorbeeld richt ik mij op de rode lijn (1) (2) & (3). Maar als je het begrijpt voor deze lijn dan snap je het voor alle lijnen.

In de basis is het heel simpel; de metro van New York gaat 2 kanten op Uptown & Downtown en heeft LocalExpress-trains. Een Local stop is op de kaart te herkennen aan een zwart bolletje en een Express stop aan het witte bolletje met zwarte rand.

Stel je staat op 14th street (rode lijn) en je wil naar 72nd street (rode lijn) dan kun je kiezen voor een Uptown (1) (2) of (3)Maar hoe bepaal je dan welke trein je nodig hebt? In principe is er geen goed of fout want alle 3 de lijnen komen voorbij 72nd street. Er is wel een groot verschil tussen langzaam & snel! Als je de rode lijn van 14th naar 72nd volgt dan zie je dat de (1) veel meer stops heeft dan de (2) of (3).

Je weet nu dus dat;

 • om van 14th of 72nd te komen heb je een Uptown nodig
 • (1) is Local
 • (2) (3) zijn Express

Stel je kiest toch voor de (1), hoe ziet je rit er dan uit: de metro stopt dan op; 18th, 23rd, 28th, 34th, 42nd, 50th, 59th, 66th & 72nd. In totaal 9 stops
Stel je kiest voor de (2) of (3), hoe ziet je rit er dan uit; de metro stopt dan op; 34th, 42nd & 72nd. in totaal 3 stops.
Een heel stuk sneller dus. Het verschil tussen Local en Express zal je in deze situatie ongeveer 10 tot 15 minuten aan tijdwinst opleveren!

Overigens zal het je zeker eens overkomen dat je een verkeerde trein pakt; je had een Local nodig maar je pakt de Express of misschien pak je een Uptown waar je eigenlijk van plan was om Downtown te gaan reizen, dat is allemaal geen probleem. Op de meeste stations kun je namelijk zonder problemen overstappen op de Down- of Uptown van dezelfde lijn of je stapt over op een hele andere lijn (mits beschikbaar). Zolang je maar niet door de poortjes naar buiten loopt is er niks aan de hand.
Heb je een verkeerde trein gepakt, dat kan gebeuren (is mij ook wel eens gebeurd), je stapt op het volgende station gewoon uit, zoekt de weg naar de juiste trein en je reist verder!

Handige tips voor gebruik New York Subway

 • Bij sommige stations moet je voordat je het station binnengaat bepalen of je Up- of Downtown wilt reizen.  Aan de buitenkant van het station zie je duidelijk welke lijn/lijnen en rijd/rijden en of deze Up- of Downtown gaan.
 • Tussen 0.00 & 6.00 rijden er geen Express treinen, daarnaast rijden er iets minder treinen. Houdt hier dus rekening mee, het kan de duur van je reis aanzienlijk verlengen!

Roosevelt Island Tramway

Wist je trouwens dat je, als je een Unlimited Metrocard hebt, gratis gebruik kunt maken van de Roosevelt Island Tramway? Dit is een kabelbaan die je in 4 minuten van Manhattan naar Roosevelt Island brengt. Zeker het aanraden waard!

Volledige kaart van de New York Subway

Bekijk hier de volledige kaart
Het ziet er op het eerste gezicht heel indrukwekkend uit, maar als je het eenmaal doorhebt valt het allemaal wel mee!
Mocht je een specifieke vraag hebben over het gebruik van de metro, neem dan gerust contact met me op!

#NYfact
 • per dag maken gemiddeld 5,7 miljoen mensen gebruik van de New York Subway
 • de (A)-train is met 31 mijl (50 km) de langste onafgebroken metrolijn ter wereld
 • in totaal zijn er 472 stations
 • aan de rode of groene bol bij de ingang van het station kun je zien of het gesloten of open is
 • de (G) is de enige lijn die niet in Manhattan komt
 • Het record “snelste tijd reizen door alle 469 stations” staat in 2016 op naam van Mathew Ahn; 21 uur. 28 minuten en 14 seconden. Maar gezien het feit dat er al weer nieuwe stations zijn geopend, is dit record vandaag de dag niet meer geldig.

Deze artikelen zijn ook interessant!

Meer vervoer!

Hier staan meer artikelen over vervoer in New York!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *